De tent, de vent en de cent

Bied je niet het juiste product in de markt, stroomt er geen ondernemersbloed door je aderen, of heb je onvoldoende kapitaal om je onderneming te financieren? Dan is de basis voor succes niet aanwezig. De tent, de vent en de cent moeten naadloos op elkaar aansluiten. Dit is de weg naar succes.

De tent is niet alleen de plek van waaruit je werkt. Het is veel meer dan dat. Het is ook het aanbieden van het juiste product of de juiste dienst in de juiste markt. Uniek hoeft dit helemaal niet te zijn. Maar het moet wel aansluiten op de behoeften van jouw klanten. Stel daarom altijd de vraag: welke pijn neem ik weg bij mijn klant? Wanneer je deze vraag goed onderbouwd kunt beantwoorden, ben je op het juiste spoor.

De vent (of meid) maakt de tent. Jij als ondernemer bent bepalend voor het succes. Je hebt een duidelijke visie en zet altijd door. Als echte ondernemer beschik je over de:

  • Skills – kennis en kunde;
  • Will – gedrevenheid en inzet;
  • en Drill – de capaciteiten om heel gedisciplineerd te werken.

Uiteindelijk bepaal jij als ondernemer hoe succesvol jouw onderneming binnen het mkb is.

De cent is voor veel ondernemers een hele opgave. Niet alleen in de opstartfase, maar ook wanneer de onderneming gaat groeien. Het beschikken over voldoende liquide middelen is vaak een bottleneck. De kunst om tot de juiste financiering te komen, hangt af van de vent en de tent. Maar ook van hoe je onderneming omgaat met geld. Besteed je wel voldoende aandacht aan je administratie, het incasseren van debiteuren en het plannen van middelen? Alle deze factoren samen en de keuze voor de juiste financier – welke financiering past het beste bij mijn behoefte – dragen bij aan het hebben van ‘de cent’.

Met de juiste verhouding tussen de tent, de vent en de cent, zorg je voor de juiste balans in je onderneming. Zo houd je uitzicht op een financieel gezonde toekomst. En wie wil dat nou niet.